keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Pedon kevät-kuulumisia!

Mie oon niiiiiin huono päivittämään tätä blogia. :D Yritän vähän skarpata. Viime kuun vaihteessa muutin konkkaronkan kanssa takaisin Rovaniemelle. Kiitos Turku ja erityisesti treenikaverit. Oli mukava kevät. :) ...aika menee ihan älyttömän nopeaa.

Aloitetaanpa Pedon kuulumisilla. Kaveri on kasvanu hurjasti ja on jo pian 7 kk. Iso mies. <3 Petosen kanssa ollaan tottisteltu, käyty puruissa leikkimässä maalimiehen kanssa, hakuiltu, tehty jälkeä, nähty koirakavereita, käyty mätsäreissä harjoittelemassa näyttelypuuhia ja yritetty opetella kävelemään nätisti remmissä. No, ainaki just yritetty on. :D

Pedon ykköslajiksi olen ajattelut hakua. Huhtikuun aikana kävin Pedon kanssa Juha Kauppisen opissa hakukoulutuksessa. Tätä ennen alla oli vain parikolme treenikertaa, joten lähtötilanne oli aikalailla nollissa. Koulutukseen kuului kolme eri treenikertaa viikon välein.

Lähtökohtana oli opettaa Peto käyttämään nenäänsä, tästä rakentuu koko harrastuksen pohja. Treenit rakensimme niin, että maalimies oli metsässä valmiina piilossa, eli näkölähtöjä ei otettu ja hyvä niin. Kuljin vastatuuleen Petoa liinassa pitäen serpentiinikuviota maalimiehelle päin ja heti, kun koira selvästi sai hajun, päästin sen menemään. Tämä oli itsellekin hyvä tekniikka, koska mun oli pakko lukea koiraa ja päästää sopivalla hetkellä se menemään hajun perässä.

Peto käyttää nenäänsä hyvin ja hoksasi hyvin nopeasti homman jujun. Melko nopeasti maalimies meni jo syvälle metsään, eikä Peto epäröinyt kauas menemistä yhtään. Ihmisillä on luontainen taipumus etsiä piilopaikkoja puiden juuresta. Pitää kiinnittää huomiota jatkossa siihen, että maalimiehet piiloutuvat mihin sattuu; esimerkiksi kuoppiin, keskelle ei mitään vain makaamaan, hakkuurisukasoihin tai umpipiiloihin,  ettei Peto opi etsimään vain puiden alta.

Peto on kauhean äänekäs ja reagoi kaikkeen äänellänsä. Haukkuilmaisu on kuin luotu sille. :D Ilmaisun opettelu kävi turhauman kautta. Aloitin ilmaisun opettamisen menemällä itse palkkarasia kädessä ja esillä kyykkyyn, ja Peto sai rasian auki vain haukkumalla. Opetin sen haukkumaan nimenomaan rasialle, enkä maalimiehelle ihmisenä. Rasian häivyttäminen voi tulla ongelmaksi, mutta se ei ole vielä ajankohtaista ennen kuin ilmaisu vahvistuu. :)

Nyt treeneissä keskitytään etsimisen ja ilmaisun vahvistamiseen (näitä treenataan erikseen eikä sekoiteta vielä keskenään), linjalla etenemiseen (sekä koira että varsinkin ohjaaja) sekä myötätuulen puolelta etsimiseen (Pedon pitää osata luottaa siihen, että se löytää hajun ja maalimiehen kyllä, vaikka haju ei tule keskilinjalle vastaan).

Seuraava hakuleiri on ensi viikonloppuna Rovaniemellä. Odotan innolla minkälaisia vinkkejä me saadaan ja miten edetään viikonlopun aikana. Lisäksi mun on taas pakko hehkuttaa meidän superia treeniporukkaa! Kivaa päästä koko viikonlopuksi loistavassa seurassa treenimään! :)

Nyt kun Turusta muutettiin pois, niin suojelun parissa jatketaan kesäkuusta alkaen Oulussa Harri Hatusen ryhmässä. Muutaman kerran olen käyttäny Petoa täällä Rovaniemellä SPL:n maalimies Jari Ruotsalaisen luona leikkimässä, mutta jatkossa pääpaino on Oulun pään treeneissä. Tämä laji on mulle aivan uusi, mutta kiinnostaa tositosi paljon. Toivottavasti me päästään pitkälle. :)

Hakukoiran alku. :) 
Peto 5 kk jäljellä. Kuva: Eini Meri
Peto 5 kk jäljellä. Kuva: Eini Meri
Peto 5 kk. Kuva: Eini Meri
Peto 5 kk. Kuva: Eini Meri
Peto 6,5 kk
Peto mätsärissä 10.5. Kuva: Jenni Peltokorpi
Äitinsä näköä. :) <3 Peto mätsärissä 10.5 Kuva: Jenni Peltokorpi
Peto 4.5. ekassa mätsärissä pentujen PUN4
Heitä, heitä, heitä jo se lelu! Peto 6,5 kk.
Niitti, Peto, Pipsa. <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti